středa 27. března 2013

Výzva The Daring Bakers - Březen 2013: Hidden Veggies

Březnová výzva mne zpočátku zrovna nenadchla. Ruth z blogu Makey-Cakey nás vyzvala k upečení jakékoliv sladkosti, ve které ale bude ukryta libovolná zelenina. Hm, cuketový chlebík či bábovka, mrkvové muffiny či dort, o své posedlosti rebarborou jsem tady už psala, prostě takové věci dělám běžně a není to pro mne nic nového pod sluncem. Navíc, opravdu mne štve argument, že schováním zeleniny do sladkostí alespoň děti donutíme nějakou tu zeleninu sníst, já si fakt nemyslím, že by to mělo nějaký efekt, tak jako tak dostanou sladkou buchtu, jen o poznání šťavnatější.
Pak jsem si ale vzpomněla na dort, který mne vždycky fascinoval a který jsem už dlouho chtěla zkusit. Red Velvet. Krásný červený korpus schovaný pod vrstvou lehkého bílého krému. A někde v hlavě mi blikalo světýlko, že přece červená = červená řepa, které je pořád ještě na trzích dost, takže nemusím kupovat nesezónní skleníkovou zeleninu a navíc jsem z červené řepy ještě nic sladkého nepekla. 
A tak vlastně tato výzva byla pro mne prozatím tou snad nejzajímavější, protože jsem opravdu poctivě začala pátrat, co je to vlastně Red Velvet Cake, jak by měl chutnat a jak docílit, aby tak chutnal i s použitím červené řepy místo nehorázného množství potravinářského barviva. 

Red Velvet Cake by měl být jemný, šťavnatý, s výraznou chutí kakaa. Krásně bohatá červená barva je v současnosti výsledkem opravdu štědrého používání potravinářského barviva, ale podle všech teorií by měl být dort načervenalý i prostým použitím přírodního kakaa (tedy ne kakaa holandského typu), podmáslí a něčeho kyselého - citrónová šťáva, ocet. Pro zvýraznění barvy se pak může použít šťáva z červené řepy nebo třeba šťáva z čerstvých brusinek. 

Nakonec jsem se rozhodla, že nebudu pokoušet štěstí s celým dortem a vystačím si jen s malými dortíky - cupcakes. 

Receptů jsem na netu našla spoustu, nakonec jsem použila tento.  

Red Velvet Cupcakes

Ingredience:

na korpus:
  • 3/4 hrnku pyré z červené řepy
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 1/2 lžičky octa (dala jsem jablečný)
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek cukru krupice
  • asi 115g másla
  • 1 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžíce přírodního kakaa 
na krém:
  • 250g krémového sýra
  • 50g másla
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • lžička vanilkového extraktu
Postup:
Nejprve si připravíme pyré z červené řepy. Červenou řepu zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C asi na hodinu a půl, já pekla dvě hodiny a řepa byla krásně měkká. Necháme vychladnout a pak řepu oloupeme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme. Kdo nemá mixér - jako já, tak může použít třeba pasírovač - jako já. Pyré z červené řepy pak smícháme s citrónovou šťávou, octem, vanilkovým extraktem a podmáslím. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme vejce, jemně přimícháme kakao a prosátou mouku smíchanou se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidáme pyré z červené řepy. Naplníme košíčky na muffiny a pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 20 minut. 

Na krém vyšleháme krémový sýr s máslem a vanilkovým extraktem a pak postupně zašleháváme prosátý moučkový cukr. Já dala skoro najednou toho půl hrnku a krém byl na mne příliš sladký, takže doporučuji opravdu po troškách.

Vychladlé cupcakes nazdobíme krémem. 

Bohužel se mi nepovedlo cupcakes nafotit tak, jak opravdu vypadaly, na fotkách jsou téměř hnědé, ale ve skutečnosti měly krásnou temně červenou barvu. Korpus byl opravdu mokrý, žádná suchá buchta, jen krém bych příště udělala jinak, místo másla bych třeba dala smetanu ke šlehání a rozhodně ubrala na množství cukru. 



Kakaová bábovka s červenou řepou
A protože mi tenhle pokus s řepou nestačil, pustila jsem se ještě do kakaové bábovky s červenou řepou. Recept jsem našla u Vilemíny a musím přiznat, že tohle byl jednoznačný hit, bábovka zmizela neskutečnou rychlostí a hned pár dní nato jsem ze stejného těsta dělala muffiny. Nepopsatelně úžasná plná kakaová chuť, myslím, že řepu a kakao teď budeme mít doma opravdu často.

 Ingredience:
  

  • 250g pyré z červené řepy (já jsem svoji řepu nevážila, prostě jsem jí dala tolik, kolik jsem měla, bylo toho rozhodně víc než 250g, ale vůbec to nevadilo 3 vejce
  • 140g hnědého cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • 250g špaldové mouky
  • 140ml oleje
  • 1 dcl rumu
  • 40g kakaa
  • prášek do pečiva

Postup:
Červenou řepu upečeme, oloupeme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme nebo propasírujeme. V misce rozšleháme vejce, hnědý cukr, olej, vanilkový extrakt a rum. Přidáme kakao. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a promícháme s mokrými přísadami. Nakonec přidáme červenou řepu. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Pokud děláme muffiny tak není na škodu přidat trochu kokosu do těsta. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 50 minut. 






Red Velvet Cupcakes and Cocoa Beetroot Bundt Cake
At first this challenge didn´t interest me that much. I´m used to using veggies in cakes or sweet breads so it wasn´t anything new to me. And though I bake with veggies quite often I don´t think that by secretly putting veggies into cake dough you´re doing your kids any favours. They´re going to eat quite a lot of sugar in this stuff anyway. But then I remembered that there´s a cake I always wanted to try, deep red cake covered with light creamy frosting - Red Velvet Cake. And I also remembered that by putting beetroot in it you can skip the unhealthy red food colouring. So I searched and searched, found quite a lot of recipes and finally tried to make Red Velvet Cupcakes and they turned out quite well. Unfortunately, I wasn´t able to capture the nice dark red colour they had, but they were delicious, soft and moist, I wouldn´t use that much sugar in the frosting though. 
I wasn´t finished with beetroot yet so I tried to make Cocoa Beetroot Bundt Cake. This turned out really well, I´ve got this feeling this wasn´t the last time I baked this one.
Great challenge, thank you Ruth.



5 komentářů:

  1. Great job on the challenge, I like both recipes.

    OdpovědětVymazat
  2. I made a beet red velvet cake too, and found the same thing with the colour - not quite that same bright red you can get with artificial food colour. But beautiful nonetheless! Great job!

    OdpovědětVymazat
  3. Great job! The color looks great - so deep and red! Great choice!

    OdpovědětVymazat