středa 27. června 2012

Výzva The Daring Bakers - Červen 2012: Battenberg

Červnovou výzvu The Daring Bakers připravila Mandy a když jsem poprvé uviděla fotky, byla jsem nadšená. Konečně něco, co jsem opravdu nikdy nedělala, jsem fakt amatér, protože jsem ještě nikdy nepoužívala potravinářské barvy, ani jsem nepracovala s marcipánem. A to se právě mělo v tomto receptu využít, úkolem totiž bylo připravit dort Battenberg. 

Battenberg je dort v německém stylu, který byl poprvé vytvořen na počest svatby vnučky královny Viktorie. Typický je pro něj šachovitý vzor, který je tvořen těstem ve dvou barvách, povrch je pokryt marcipánem. Tradiční Battenberg tvoří těsto s příchutí mandlí a barvy jsou žlutá a růžová. Ale fantazii se meze nekladou a tak se Battenberg dá vytvořit v mnoha příchutích a barvách. 

Když dělám něco poprvé, vždycky se snažím nejdřív udělat co nejtradičnější recept tak, abych věděla, jak to má opravdu vypadat, až pak si třeba troufnu na nějaké úpravy, ale jsem dost konzerva, takže často se k úpravám ani nedopracuju. Tady jsem se ale hrozně těšila, jak budu experimentovat s barvama a příchutěma, měla jsem, kromě tradičního receptu, v plánu upéct pistáciovo-čokoládový a pomerančovo-limetkový Battenberg. Jenže, poté, co jsem jakž takž vytvořila originální verzi, zjistila jsem, že to sice vypadá na první pohled hezky (až na to, že mi to s marcipánem fakt nejde), jenže je to příšerně sladké a vlastně mi to vůbec nechutná a tak jsem se na další příchutě a barvy vykašlala, hubení nejsme v naší rodině nikdo, tak proč se zbytečně cpát sladkým, když to třeba ani nebude stát za to.


Ingredience:
  • 175g změklého másla
  • 175g krupicového cukru
  • 175g mouky
  • špetka soli
  • 2 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3 velká vejce
  • 65g mletých mandlí
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu
  • červené barvivo
na potažení: meruňkový džem, marcipán

Postup:
Pokud nemáte originální formu na Battenberg, viz třeba tady, tak je nejprve nutné připravit si pekáč na pečení tak, aby v něm šlo upéct dvě různě zbarvená těsta. Čtvercový pekáč vymažeme máslem a uprostřed rozdělíme na polovinu vložením alobalu složeného do tvaru obdélníku, který pak ještě zabalíme do pečícího papíru. Máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva, mleté mandle, vanilkový a mandlový extrakt a promícháme tak, aby těsto bylo hladké. Polovinu těsta nalijeme do poloviny připraveného pekáče, druhou polovinu obarvíme potravinářskou barvou a nalijeme do druhé poloviny pekáče. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 25 - 30 minut. Necháme vychladnout nejprve v pekáči a poté na mřížce. Když je upečené těsto vychladlé, rozkrojíme každou půlku těsta podélně tak, abychom dostali čtyři dlouhé čtvercové pruhy. Meruňkový džem zahřejeme a propasírujeme přes sítko. Potřeme pruhy těsta džemem a spojíme je tak, aby tvořily šachovnicový vzor. Džemem potřeme dort i na povrchu, rozválíme marcipán a celý dort do něj zabalíme. Marcipán uhladíme a uřízneme okraje dortu tak, aby bylo vidět vzor.





No, na první pokus to nedopadlo zas tak špatně, i když s tím marcipánem mi to tedy opravdu nešlo a bohužel to bylo i dost vidět. Taky jsem se mohla snažit dát k sobě pruhy těsta lépe, ale těsto jsem trochu přepekla, takže se drolilo a lámalo a byla jsem ráda, že jsem to aspoň nějak dala k sobě. Zkrátka jsem pochopila, že jsem nervák a když se něco nedaří, tak hysterčím a nemám na to nervy a tak to nějak rychle splácám a pak jsem naštvaná, že jsem se víc nesnažila. Snad mi další výzvy pomohou to změnit.

2 komentáře: