neděle 27. května 2012

Výzva The Daring Bakers: Challah


A jéje, vánočka, napadlo mne, když jsem se poprvé podívala na květnovou výzvu Daring Bakers. Tuto výzvu připravila Ruth a úkolem bylo upéct Challah - tradiční židovský pletený chléb, který je nezbytnou součástí židovských oslav a svátků.

Jak už jsem napsala, podle prvního pohledu na fotografie jsem si prostě nemohla nepředstavit tradiční českou vánočku a po prozkoumání všech možných receptů se podobnost jen znásobila. Ach jo, já a kynuté těsto, všechno vždycky dělám přesně podle pokynů v receptech, těsto krásně kyne, ale výsledný produkt, ať už to jsou buchty nebo právě zmíněná vánočka, je většinou tuhý a suchý.

No ale proč bych to nemohla zkusit znovu, že? Tentokrát se to přece může povést (a dopředu můžu prozradit, že se to opravdu povedlo a to nad mé očekávání prostě výborně). Recepty uvedené v popisu výzvy mne nijak nezaujaly a tak jsem trochu zapátrala a našla recept slavné americké kuchařky Julie Child. Zaujal mne především tím, že se mouka postupně přidává až na úplný konec, zatímco já jsem u kynutého těsta obvykle zvyklá do prosáté mouky dát kvásek a postupně přidat další přísady - máslo, mléko, vejce. Ono v tom asi nebude tak velký rozdíl, stejně se to musí dlouho míchat a hníst, ale tady se mi to dělalo přece jen trochu lépe.

Musím přiznat, že z celého receptu jsem se nejvíc těšila na pletení. Podle videí, které Ruth uvedla vypadalo pletení challah z šesti pramenů velmi jednoduše a moc se mi líbila i kulatá challah ze čtyř pramenů těsta. Challah se dá dělat v různých variantách, do těsta je možné přidat rozinky, čokoládu, oříšky, stejně tak povrch je možné posypat sezamovými semínky, mákem, vanilkovým cukrem, no prostě fantazii se meze nekladou. Já jsem se ale nakonec rozhodla udělat jednoduché těsto, do kterého nebudu nic přidávat a to z toho důvodu, že jsem se opravdu moc těšila na pletení a moc dobře si pamatuju, jak mi u vánočky nešly vytvarovat jednotlivé prameny právě kvůli rozinkám a oříškům v těstě. A to jsem teď rozhodně nechtěla riskovat. Snad příště.


Ingredience: 
  • 2 lžíce (cca 30g) rozpuštěného másla
  • 20g čerstvých kvasnic (myslím, že toto množství je tak na 0,5 kg mouky, ale já tam nakonec mouky nasypala spíš kilo, takže bych příště kvasnice ještě přidala)
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 6 lžic jemného krystalového cukru
  • 250 ml polotučného mléka
  • 4 lžíce jemného medu
  • 2 lžičky soli
  • 4 velká vejce nebo 5 středních
  • 6 1/2 hrnku mouky s vysokým obsahem lepku (chlebová nebo nebělená žitná) - (já jsem použila směs hladké a polohrubé, doma nic jiného nebylo a já byla líná běžet někam nakupovat)
glazura: 1 velké vejce, 1 velký žloutek, lžíce vody

Postup:

Velkou mísu vytřeme částí rozpuštěného másla a zbylé máslo necháme stranou na pozdější potření povrchu těsta. Kvasnice rozmícháme se lžičkou cukru, přidáme vlažnou vodu, trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Máslo nakrájíme na malé kousky a dáme do kastrolu společně s mlékem a zahříváme tak dlouho, až je mléko horké a máslo se v něm rozpustí. Mléko s rozpuštěným máslem nalijeme do velké mísy a přidáme zbytek cukru, med a sůl a zamícháme, aby se cukr a sůl rozpustily. Necháme zchladnout na 43°C. Do směsi přidáme kvásek společně s vejci, zamícháme a pak za rychlého míchání přidáváme po půl hrncích mouku. Těsto mícháme a hněteme tak dlouho, až je hladké a pružné. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou vložíme do máslem vytřené mísy, na povrchu potřeme zbylým máslem a necháme na teplém místě kynout 1 - 1,5 hodiny. Po této době těsto znovu lehce prohněteme a necháme znovu kynout 45 minut až 1 hodinu.
Když máme těsto krásně nakynuté, rozdělíme jej na jednotlivé copánky, které by měly být silnější uprostřed a směrem ke krajům se zužovat. Challah můžeme uplést ze tří, čtyř či šesti pramenů těsta. Já jsem se pustila do té ze šesti kousků. Jednotlivé prameny spojíme na konci a jdeme na to zleva. Levý pramen přehodíme přes dva vedlejší prameny, pak propleteme pod jedním a znovu přehodíme přes dva. Stejným způsobem pokračujeme dále vždy z "nejlevějším" pramenem. Konce pak přehneme dolů pod upletený challah.
Jak už jsem psala, moc se mi líbila i kulatá challah ze čtyř pramenů těsta, kterou vytvoříme tak, že si nejdříve uděláme klasickou mřížku, kdy každý copánek musí být jednou částí nad  jedním copánkem a druhou částí pod dalším copánkem. Vykukující části pak začneme překládat tak, že vždy spodní copánek přeložíme přes horní, takhle to uděláme čtyřikrát dokola a stejně tak na druhou stranu. Slovní popis se mi teda moc nedaří, ale určitě na youtube nebo jinde na internetu najdete přesná videa, jak na to.

Zapletené kousky necháme ještě dále kynout při pokojové teplotě asi 40 minut. Smícháme vejce se žloutkem a lžící vody a potřeme těsto. Necháme zaschnout asi 5 minut a poté potřeme ještě jednou.

Pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi 20 minut.Vytáhneme z trouby a znovu potřeme glazurou hlavně ty části, které se při pečení dostaly na povrch. Dáme zpátky do trouby a pečeme ještě 15 - 20 minut. Challah by měla být zlatavě hnědá a při poklepání na spodní část znít dutě. Pokud při pečení hnědne příliš rychle, je třeba zakrýt alobalem.

Necháme vychladnout a pak už jen krájíme a chválíme pekařku.


A já mám za sebou další půlden strávený v kuchyni, ale musím říct, že jsem opravdu nelitovala, protože nejen, že challah vypadala moc krásně, ale taky báječně chutnala, pořád dokola jsem opakovala, že je to jako z pekárny,  čímž jsem měla na mysli, že těsto bylo vláčné, měkké, na jazyku se úplně rozplývalo a to se mi u kynutého těsta nikdy předtím nepovedlo.
Musím přiznat, že k původnímu množství mouky jsem při hnětení musela ještě podstatnou část přidat, protože těsto se stále lepilo, takže jsem nakonec použila opravdu skoro kilo mouky a pak byla zhrozená, co s tou hromadou budu dělat. A tak jsme šestipramenovou challah snědli a ty kulaté čekají na svou chvíli v mrazáku. Ale asi tam nebudou dlouho.

5 komentářů:

  1. Vypadá moc dobře. Taky jsem ji dělala a byla jsem spokojená.

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, tak už jsem přišla na to, že to není "ten" challah, ale "ta" challah. Z angličtiny to nějak poznat nešlo. Člověk se holt učí pořád :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou krásně upletené :) Dělala jsem recept z výzvy a taky jsem se nějak nemohla mouky dosypat :))

    OdpovědětVymazat
  4. Ty kulaté jsou moc pěkné, někdy je taky budu muset vyzkoušet. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, vypadá to dobře a přitom je to pletení tak úžasně jednoduché, asi to budu dělat častěji, když se budu chtít blýsknout, jak jsem strašně šikovná :-)

      Vymazat